Drømmer du om en terrasse i bæredygtigt træ?

Solen er fremme og vi får mange henvendelser om terrasser. Det er vel det, man kan kalde sæson-arbejde og de er sjove at lave selvom det er hårdt arbejde, da alt foregår nede på jorden. Det er hårdt for ryggen og knæene. Man kan tydeligt mærke det i kroppen efter en arbejdsdag. Gode knæpuder og lidt stræk og bøj får en igennem dagen, så husk endelig det, hvis I kaster jeg ud i et gør-det-selv projekt. Dertil er det godt, at have panserglas på sin mobil, når man laver DIY -projekter i denne størrelse.

Valg af træsort til din terrasse

I dag bliver terrasser lavet af mange forskellige materialer. De typiske danske træsorter er egetræ, fyr, gran og lærk. Materialet vælges ofte ud fra, hvordan folk ønsker at indrette terrassen og/eller hvordan træet skal vedligeholdes. Mange vælger at lave deres terrasse i hårdttræ, da det er stærke brædder, der tåler en del – men det er også en meget dyrere terrasse at få lavet. De typiske træsorter i hårdttræ er ipé, jatoba, maghogni og teak. Det er alle eksotiske træsorter. De har alle de egenskaber, at de er super flotte, har en længere holdbarhed og de med tiden får et superflot gråligt skær, hvis de ikke bliver behandlet. Det “nye” er komposit-træ. Komposit består af en blanding af træ (60 %), genbrugsplast (30 %), bindemiddel (10 %) og farvestof. Kompositen er nem at montere, vedligeholdelsesfri og miljøvenlig. Det er et spørgsmål om smag og tit økonomi, der afgører hvad man vælger. F.eks koster jatobaen (vist på billederne) ca. 1500,- pr. m2 inkl. levering og montering, hvilket er billigt i kategorien hårdttræ – men stadig et dyrt materialevalg. Hos Focus Plus foretrækker vi at bruge FSC-certificeret træ, da det er ensbetydende med bæredygtig skovrydning og beskyttelse af plante- og dyreliv.

Arbejdsprocessen

Fremgangsmåden er tit den samme, når man laver en terrasse. Nogle gange skal pæleboret frem, andre gange bygger man skelet på eksisterende fliser – det er meget forskelligt hvad udgangspunket er. Man starter med en ukrudtdug, så bygger man skelet, typisk i trykimprægneret træ (helst NTR-mærket, det er den bedste kvalitet og det mest miljøvenlige træ). Så lægger man terrassebrædderne og de bliver typisk skruet i med rustfri skruer. Nogle bliver lavet med synlige skruer, og andre gange bliver skruerne undersænket og proppet. Sidstnævnte giver helt klart det flotteste slutresultat, men er også den dyreste løsning.

I er velkomne til at kontakte os, hvis I har yderligere spørgsmål til materialevalg, priser eller ønsker en snak om mulighederne for at få jeres egen terrasse.