Grimme tilkalkede fuger

Idag bruges fliser mange steder i hjemmet både på gulve og vægge. Det endelige udtryk afhænger selvfølgelig af, hvilken flise man vælger, men også i høj grad af hvilken fuge man bruger til sin flise. De fleste af os kender desværre også til problemet med fuger, der med tiden bliver gule og grimme af kalk og det er en næste uoverskuelig opgave at holde sine fuger pæne og fri for belægninger, der får det til at se grimt og beskidt ud. De værste tilkalkninger ser vi oftest på badeværelset, hvor der tit vælges lyse fliser med lys fuge. De kan blive helt orange/røde af kalk og skidt og se meget uhygiejnisk ud og derfor går mange på kompromis med udtrykket og vælger en grå fuger frem for en hvid. Der findes en del produkter på markedet til rengøring af fuger, men det er stadig tidskrævende arbejde og resultaterne er blandede. Men der er faktisk en anden løsning – epoxy fuger.

Epoxyfuger

I gamle dage blev mange fuger lavet i cement/beton. Det blev en stærk fuge. Måske lidt for stærk, for fugerne knækkede tit og de skulle derfor repareres. I dag fuger man med færdigblandende materialer og man vælger materialet udfra, hvor bred ens fuge er. Der er desuden mange forskellige producenter og typisk siger man, at man skal fuge med det samme mærke, som det fliseklæb man har brugt til opsætning af fliserne. Så er man nemlig sikker på at materialerne “snakker“ sammen.

Epoxy fuger er tidligere mest brugt til erhverv, som slagterier og lign., men vi ser ligeså stille, at det kommer mere og mere frem i de private hjem. De er ikke modtagelige for kalk og skidt, er praktisk talt vedligeholdelsesfri og holder i rigtig mange år.  Det gør at hvide fuger igen er blevet en mulighed og det er vi personligt ret vilde med, da det giver os nogen muligheder for at få et helt hvidt rent look. Epoxyfugerne kan i nogle tilfælde også erstatte den klassiske siliconefuge, der er påkrævet i hjørner på badeværelser og som tit danner skimmel og svamp.

  

Hvordan gør man?

Man skal huske på at epoxy er et to-komponentprodukt og det kræver både brug af handsker og rigtig god udluftning. Faktisk kræver det normalt, at man tager et kursus, hvis man skal arbejde med epoxy, men mange af produkterne er blevet mere “stuerene”. Vi vil dog stadig ikke kategorisere epoxyfuge som det oplagte gør-det-selv projekt, men skulle I være interesseret, anbefaler vi, at I taler med jeres murer om mulighederne. Umiddelbart er fugeprocessen nogenlunde det samme, når man fuger med epoxy bortset fra visse forholdsregler. Hele udførelsen kræver dog lidt mere tid, men det er det hele værd, når man er færdig og i det lange løb sparer man rigtig meget tid på rengøring. Det er win-win!

Flisevæg før og efter påføring af hvid epoxyfuge